Miofascijalna relaksacija

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

mrfMiofascijalna relaksacija je tehnika manualne medicine koja se primjenjuje djelovanjem ruku na tijelo ili dio tijela u kojem je prisutna bol ili napetost, s ciljem naprednog oblika rehabilitacijskih tretmana.

Miofascijalna relaksacija je vrlo ugodna, opuštajuća metoda, prilikom koje se laganim natezima i pritiscima terapeutovih ruku, pacijenova fascija ponovo opušta i pokreće.

mio1

Fascija je vezivno tkivo koje se proteže i omotava čitavo tijelo: mišiće, kosti, živce, krvne žile i organe, držeći ih odvojenim i dozvoljavajući im da nesmetano i lako kližu tijekom pokretanja.

Normalna fascija je valovita i opuštena, sposobna za rastezanje, skuplljanje i pokretanje bez ikakvih ograničenja i bolova. Prilikom povrede ili upale, fascija se skuplja, postaje kruta i neelastična, te prestaje reagirati, što uzrokuje slabost organizma i bol.

 

U ovoj tehnici se koriste različite vrste pokreta, od vrlo nježnih do čvršćih, dubinskih pokreta.

Svaki tretman je zasnovan na jedinstvenosti pokreta terapeuta i tijela klijenta (poticaja fascije da reagira) i vrlo je efikasan u opuštanju napetosti, smanjenju bolova, te poticanju normalnog osjeta i aktivnosti.

Cilj miofascijalne relaksacije je potaknuti oslobađanje i opuštanje napetosti s razine fascije i povratiti njeno normalno pokretanje. Fascijalni poremećaji mogu, na taj način, biti otklonjeni, čime se potiče povratak tijela u normalne fiziološke okvire.Miofascijalna         Miofascijalna relaksacija